16 Dec 2017

 

Odata cu scurtarea zilelor la capatul verii,cantitatea de lumina scade. De asemenea, vremea rea, ploioasa, ne reduce iesirile in natura si ne face sedentari. Doua motive imoprtante pentru aparitia unor forme usoare sau moderate de depresie.

Semnele instalarii unei stari depresive sunt urmatoarele:

-aparitia fie a insomniei, fie a starilor de oboseala si a somnolentei

– lipsa dorintei de viata, apatie, ganduri negre

-pierderea interesului pentru activitati care inainte erau desfasurate in mod obisnuit

-agitatie psihomotorie sau, dimpotriva, adinamie.

-pierderea apetitului sau, dimpotriva, apetit exagerat

-anxietate difuza sau generalizata, sub forma atacurilor de panica

-tulburari de atentie si/sau de memorie

Toate aceste mici manifestari, care, de multe ori, in loc sa constituie un semnal, sunt adesea ignorate, au fost etichetate sub denumirea de «depresie mascata».

Formele usoare de depresie, asa cum este si depresia sezoniera de iarna, nu necesita neaparat tratament medicamentos cu antidepresive. De cele mai multe ori se remit cu ajutorul unor masuri simple, care stau la indemana oricui. Prima masura este renuntarea la sedentarism si petrecerea a cat mai mult timp afara, pe cat posibil in natura. Mersul pe jos sau cu bicicleta sunt salutare.

Respiratia corecta, inspir/expir cu miscari ample, care sa umple cat mai bine plamanii cu aer, evitand hiperventilatia, este alta masura aflata la indemana tuturor.

Pentru persoanele care sunt sensibile la lipsa luminii, care sufera de insomnie, se recomanda aportul de melatonina, un hormon fabricat la nivelul creierului, in hipotalamus, sub influenta luminii.

O alta metoda de tratament care rezolva in mod eficient depresiile de sezon, este acupunctura, care urmareste echilibrarea energetica a intregului oeganism, dar, cu precadere, a Plamanului energetic, cel care are legatura cu anotimpul toamna (in medicina traditionala chineza, fiecare organ energetic se afla in stransa legatura cu un anotimp).

tools and accessories for spa treatments and relaxation

Dintre produsele din plante care trateaza cu succes depresiile de sezon, un loc important il ocupa uleiurile esentiale de lavanda, verbina, roinita, bergamota. Ele stimuleaza atentiasi concentrarea, induc calm si relaxare, imbunatatesc calitatea somnului.

Dintre plantele cu efect antidepresiv, cea mai cunoscuta este sunatoarea. Ea se gaseste ca atare sub forma de capsule, sau in produse compuse, ca, de exemplu, cel numit “Antistres”, care mai continepassiflora, maghiran, etract de Grifonia standardizat in 5-hidroxi-triptofan , aminoacid cu rol in sinteza neuromedoatorilor cu efect antidepresiv.

O categorie speciale de produse din plante, cu efect antidepresiv notabil, il contituie gemoterapicele, care sunt extracte hidro-glicero-alcoolice din tesuturi tinere(embrionare) de plante. Principiile active sunt reprezentate de fitocomplexul din tesutul meristematic (mugure, mladita, boboc, seva, samanta, etc), produsele fiind preparate printr-o tehnica ce permite pastrarea calitatilor biologice ale plantei, nemodificate: prelucrare in stare proaspata, imediat dupa culegere, extractie controlata a principiilor active.

 Pentru depresie, sunt indicate combinatii din: extract de muguri de stejar, extract din mladite de caprifoi negru, extract din muguri de smochin, extract din mladite de sequoia.

In caz de insomnie asociata, este foarte eficient extractul din muguri de tei argintiu.

Daca apar si tulburari de memorie, se vor asocia extractele din muguri sau seminte de mesteacan, precum si extractul din mladite de rozmarin. Daca depresia este insotita de astenie psihica, se va administra siextract din muguri de arin negru.

Toate aceste masuri vor fi insotite de un stil de viata sanatos, care implica renuntarea la obiceiurile daunatoare (fumat, consum de alcool sau bauturi energizante, etc), precum si reducerea timpului alocat privitului la televizor sau lucrului la calculator, in favoarea combaterii sedentarismului prin orice forma de miscare.

 

 

 

 

 

            

[sus]
Despre autor:


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *