06 Mai 2017

 Cum se trateaza sindromul vertiginos

0 Comentarii

„Am crize cu ameteli acute, greata si dezechilibru” – Raspuns pentru MIHAI – Bacau, Formula AS nr. 957

Aparatul cohleovestibular

Aparatul cohleovestibular

Stimate domnule Mihai, experienta mea clinica de peste douazeci de ani mi-a oferit, in decursul timpului, exemple de sindroame vertiginoase, cu tot felul de modalitati de manifestare. Voi incerca sa va ofer cateva explicatii medicale, atat in limbajul medicinii alopate, cat si prin prisma medicinii traditionale chineze. Ameteala este un simptom descris ca o senzatie de plutire, de gol, de clatinare sau de slabiciune, lesin. Vertijul este o senzatie eronata de deplasare a corpului in raport cu mediul, si invers. El tradeaza un dezechilibru la nivelul aparatului cohleovestibular.

Ameteala poate aparea in: boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala, tulburarile de ritm si de conducere ale inimii, valvulopatii), boli digestive (suferinte biliare, gastro-duodenite, parazitoze digestive), boli endocrine (disfunctii tiroidiene, insuficienta cortico-suprarenaliana, hiperfoliculinismul la femei). In cazul dvs., pare sa fie vorba despre o suferinta digestiva la originea ametelii, cel mai probabil de cauza biliara. M-a orientat spre aceasta durata destul de lunga a ultimei crize (afirmati ca a tinut cateva saptamani).

Din punct de vedere energetic, starea pe care ati descris-o tradeaza o afectare a organului energetic „vezica biliara” si a portiunii meridianului acestui organ situata la nivelul zonei temporale a creierului.

Ca sa preveniti repetarea unor asemenea episoade, sunt de urmat cateva directii importante: – alimentatie mai usoara, fara grasimi si prajeli, cu masa de seara cel tarziu la ora 19, din care sa nu lipseasca supele si ciorbele, precum si legumele si fructele. De evitat alimentele care stimuleaza in mod brutal secretia biliara, cum ar fi ciocolata sau smantana. – folosirea, atunci cand este cazul, a suplimentelor nutritive care contin enzime digestive si saruri biliare, cum sunt Colebilul sau Bilicholul, Trifermentul sau Mezym-ul forte. Este bine sa aveti permanent in casa si un medicament cu efect antispastic pe musculatura neteda, cum este No-SPA, la care sa recurgeti atunci cand apare un disconfort digestiv.

Eu recomand, la cabinet, persoanelor de varsta a treia un vasodilatator cerebral, care le confera o protectie impotriva evenimentelor vasculare de tip ischemic, despre care ati intrebat. De obicei, prescriu extract de ginkgo biloba, alegand ca produs Bilobilul in concentratie de 80 miligrame pe tableta, cate 2 tablete zilnic, dimineata si seara. Mai prescriu, in alte cazuri, Oxybral sau Cavinton. Alt medicament vasodilatator cerebral, mai putin folosit in prezent decat in trecut, este Rederginul, sub forma de picaturi. El actioneaza bine si pe componenta vasculara a sistemului cohleo-vestibular. Va recomand sa-l folositi daca reapar crizele.

De asemenea, in situatia in care ameteala revine, folositi No-SPA, tablete de 40 miligrame, cate 1 tableta, de trei ori pe zi. Un medicament folosit din ce in ce mai des in ultima vreme, care influenteaza sistemul vestibular prin mecanisme complexe si incomplet elucidate, este Betasercul (betahistina). Va sfatuiesc sa folositi cate 2 tablete de 24 miligrame zilnic, dimineata si seara, pana la disparitia ametelilor. Va propun sa asociati acestor recomandari si cateva preparate gemoderivate, in cure de cate 3 luni, de doua ori pe an, dupa cum urmeaza:

  • Extract din mladite de artar (Acer campestre) – cate 50 picaturi pe zi, dimineata.
  • Extract din mladite de rozmarin (Rosmarinus officinalis) – cate 50 picaturi, dimineata.
  • Extract din mladite de vasc (Viscum album), cate 50 picaturi pe zi, seara.

Picaturile se administreaza intr-o jumatate de pahar cu apa plata, cu 30 minute inainte de mese.

Tot in scopul prevenirii acelor crize suparatoare, puteti face cate 10 sedinte de acupunctura, la fiecare schimbare de anotimp, cum spun chinezii. Va doresc multa sanatate si astept vesti bune de la dvs.

 

[sus]
Despre autor:
Dr. Carmen Badea


CREZUL MEU ESTE MEDICINA HOLISTICA” - Absolventa a Institutului de Medicină şi Farmacie Bucureşti, Facultatea de Medicină Generală, promotia 1987. Hobby: natura şi animalele, muzica ambientală, psihologia şi psihoterapiile. Am publicat articole de specialitate la “Viaţa medicală”, “Ora”, “Evenimentul zilei”, articole pe teme de medicină complementară la “Gândul” şi “Adevărul”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *