24 Apr 2018

SĂ TRECEM SĂNĂTOŞI DE LA UN ANOTIMP LA ALTUL

0 Comentarii

Organismul uman resimte o serie de modificări la nivel fizic şi emoţional la schimbarea anotimpurilor şi, mai ales odată cu instalarea primăverii se remarcă apariţia unor stări de astenie, melancolie şi moleşeală. 

Stresul generat de creșterea cantității de lumină după zilele scurte de iarnă, diferențele de temperatură mai mari sau mai mici, apărute brusc, sedentarismul excesiv din timpul iernii, dar şi trecerea la ora oficială de vară și trezitul foarte devreme, supun și ele organismul unui efort suplimentar de adaptare. Medicul explică faptul că astenia de primăvară se manifestă şi prin insomnia pentru că creşterea cantităţii de lumină din timpul zilelor produce modificări ale secreției hormonului numit melatonină, ale cărui fluctuații produc tulburări ale dispoziției sau somnului. În plus, diferențele mari de temperatură predispun la răceli sau afecțiuni respiratorii, care pot reduce, temporar, capacitatea de rezistență și adaptare a organismului. O cauză importantă a apariţiei asteniei este dieta dezechilibrată din timpul iernii, care a privat organismul de vitaminele, mineralele și fibrele necesare pentru o bună funcționare.

Cuvântul „astenie” provine din limba greacă (asthenos- fără vlagă) și se referă la o senzație de slăbiciune, de lipsă de energie. Apare odată cu instalarea primăverii, mai ales în situația în care trecerea de la iarnă la primăvară s-a produs într-un mod brusc, după episoade incerte în care iarna și primăvara au alternat.

Cauzele care duc la apariția asteniei de primăvară sunt următoarele:

-Stresul generat de creșterea cantității de lumină după zilele scurte de iarnă, diferențele de temperatură mai mari sau mai mici, apărute brusc.

Cantitatea crescută de lumină produce modificări ale secreției hormonului numit melatonină, ale cărui fluctuații produc tulburări ale dispoziției sau somnului.

Diferențele mari de temperatură predispun la răceli sau afecțiuni respiratorii, care pot reduce, temporar, capacitatea de rezistență și adaptare a organismului.

-Trecerea la ora oficială de vară și trezitul foarte devreme, supun și ele organismul unui efort suplimentar de adaptare.

-Dieta dezechilibrată din timpul iernii reprezintă altă cauză. Se consumă legume și fructe în cantități insuficiente, ceea ce privează organismul de vitaminele, mineralele și fibrele necesare pentru o bună funcționare. Și carbohidrații în exces contribuie la dezechilibru.

-Sedentarismul excesiv din timpul iernii este un alt motiv de apariție a asteniei de primăvară, mai ales dacă este însoțit și de creșterea greutății corporale.

Dintre manifestările produse de astenia de primăvară, cele mai importante sunt:

-oboseala fizică

-epuizarea mentală, tulburări de atenție și memorie

-tristețe sau dispoziție depresivă

-tulburări de somn- insomnie sau hipersomnie

-lipsa apetitului sau apetit capricios

-apatie sau iritabilitate

-slabiciune musculară

-amețeală

-dispariția apetitului sexual

-dureri de cap

-neliniște, senzația de tremor intern

-în plan fizic: scăderea tensiunii arteriale, tahicardie sau bradicardie, căderea părului, creșterea greutății corporale.

Măsurile care trebuie luate pentru combaterea asteniei de primăvară sunt următoarele:

-Asigurarea unei diete echilibrate, din care să nu lipsească legumele și fructele; este foarte important să se consume zilnic sub formă crudă sau gătite, plantele verzi, bogate în clorofilă: salată verde, spanac, urzici, lobodă, ștevie, untișor, leurdă, frunze de păpădie, dar și mărar, pătrunjel, leuștean, ceapă și usturoi verzi. Pe lângă fitocomplexele specifice pe care le conține fiecare, toate au efecte antitoxice și depurative, aducând în organism o cantitate importantă de săruri minerale și oligoelemente.

Prin acest tip de alimentație se urmărește un aport mai bun de vitamine din complexul B, care tonifică sistemul nervos central și periferic. Ele se găsesc în fructe și cereale.

De asemenea, se va acorda atenție alimentelor bogate în triptofan, un aminoacid esențial, precursor al serotoninei, care este neurotransmițătorul responsabil de dispoziția bazală normală, pozitivă, având efect antidepresiv. Triptofanul se găsește în pește, ouă, lactate, nuci și alte semințe oleaginoase. Dintre fructe, cele mai bogate în triptofan sunt: ananasul, papaya, căpșunile, mango, portocalele, strugurii, grapefruitul. Și avocado este foarte util în lupta cu astenia de primăvară.

Consumul de sucuri de legume și plante verzi: suc de orz verde, suc de morcovi, țelină, pătrunjel, suc de sfeclă roșie, câte 150 mililitri zilnic.

Consumul de ceai verde zilnic, sau ciocolată caldă, cafea. Acestea conțin teobromină și  substanțe aromate care induc starea de bine și aduc un surplus de energie.

Altă măsură care se impune împotriva manifestărilor neplăcute ale asteniei, este asigurarea unui somn de calitate. Se impun cel puțin 7 ore de somn pe noapte, pentru ca organismul să își poată folosi optim capacitatea sa de regenerare. Se pot folosi ceaiuri care ajută procesul de adormire și asigură un somn odihnitor, neîntrerupt. Cele mai importante plante care liniștesc și induc somnul sunt: teiul, levănțica, passiflora, conurile de hamei. Pentru efectul liniștitor, anxiolitic, sunt indicate roinița și talpa gâștei.

Combaterea dispoziției depresive se poate face cu un amestec de sunătoare și cicoare, din care se consumă zilnic sub formă de infuzie, 2 căni de 250 ml, timp de 2 luni.

Se pot folosi combinații de plante cu efect adaptogen, care stimulează capacitățile de acomodare a organismului la stimuli exteriori nou apăruți, obținându-se răspunsul adecvat, de tipul „mă simt bine aici și acum”. Cele mai importante plante adaptogene sunt: gingsengul chinezesc (Panax gingseng), gingsengul indian (withania somnifera, ashwaghanda), astragalus, schisandra chinensis, ciupercile asiatice (cordyceps), rhodiola rosea, busuiocul indian (ocimum sanctum).

Polenul– este unul dintre cele mai importante produse ale stupului. Prin componentele sale (vitamine, aminoacizi esențiali, minerale, oligoelemente, fosfolipide), asigură o bună funcționare a ficatului. Se vor consuma câte 1 lingură de polen amestecat într-o lingură de miere. Mierea aduce, la rândul său, în organism, minerale, aminoacizi esențiali, și glucide sub forma fructozei, care, prin metabolizare, produce o energie ușor utilizabilă. Se pot face cure cu polen și miere timp de 1-2 luni.

Gemoderivatele – sunt extracte hidro-glicero-alcoolice din plante, obținute din țesuturi embrionare, care le conferă proprietăți regenerative importante și le face indicate și în astenia de primăvară. Se pot folosi, de preferat în combinație, extractele din muguri de salcie, cătină, măr pădureț, semințe de mesteacăn. Se vor administra câte 2 ml din fiecare, o dată pe zi, dimineața, timp de 2 luni.

-O măsură cu importanță de primă linie este combaterea sedentarismului. Trebuie să se facă multă mișcare în aer liber, mers pe jos, mers cu bicicleta sau pe role. Se va petrece cât se poate de mult timp în natură. Mișcarea și efortul fizic, combinate cu băile de soare, stimulează producția endorfinelor și creșterea nivelului circulant al acestora, ceea ce duce la apariția unei stări de bine.

ACUPUNCTURA reprezintă o ramură a medicinei tradiționale chineze, cu indicație specială în combaterea asteniei de primăvară. Acțiunea ei se bazează pe așa-numita lege a celor 5 elemente (Lemn, Foc, Pământ, Metal, Apă), conform căreia primăvara este anotimpul în care Ficatul energetic se manifestă în plenitudine. Funcția energetică a Ficatului constă în distribuirea uniformă a energiei Qi la nivelul tuturor punctelor, meridianelor și organelor energetice. Chinezii spun că, la începutul primăverii, energia Qi, iese din profunzime și urcă spre partea superioară a organismului și spre periferia acestuia, asemănător cu seva copacilor, atunci când se ridică deasupra rădăcinii și ajunge la cele mai îndepărtate ramuri. Și, la fel ca și copacul, organismul este supus interacțiunii cu energiile naturii, care îl pot afecta atunci când îi sunt depășite mecanismele de apărare.

Energia Qi trebuie să curgă în mod constant și neted, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna. Atunci când se schimbă anotimpurile, mai ales dacă acest lucru se produce brusc, cu treceri abrupte, se pot produce stagnări ale circulației energetice la nivelul organelor și țesuturilor, ceea ce poate genera manifestări neplăcute, așa cum este și astenia de primăvară. De aceea este indicat ca, la fiecare schimbare de anotimp, dar în special primăvara, organismul să fie pus în echilibru cu ajutorul unei serii de ședințe de acupunctură (de obicei 10, câte una în fiecare zi), combinată sau nu cu moxibustia, care se face prin aplicarea moxelor (dispozitive care, prin ardere, eliberează căldură), la nivelul punctelor de acupunctură. Acupunctura se poate combina cu administrarea unor produse din plante aparținând fie medicinii tradiționale chineze, fie farmacopeei europene, cele două metode având efecte sinergice.

Toate aceste măsuri asigură o trecere lipsită de incidente spre sezonul cald, cu un organism capabil de adaptare eficientă.

 

[sus]
Despre autor:
Dr. Carmen Badea


CREZUL MEU ESTE MEDICINA HOLISTICA” - Absolventa a Institutului de Medicină şi Farmacie Bucureşti, Facultatea de Medicină Generală, promotia 1987. Hobby: natura şi animalele, muzica ambientală, psihologia şi psihoterapiile. Am publicat articole de specialitate la “Viaţa medicală”, “Ora”, “Evenimentul zilei”, articole pe teme de medicină complementară la “Gândul” şi “Adevărul”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *