08 Oct 2019

Indiferent ce tip de dietă adoptăm pentru slăbit, există niște reguli de care, dacă ținem cont, ne apropiem mai ușor de obiectivul fixat. Multe persoane sunt în căutarea unor diete sanatoase și fără neplăcutul efect yo-yo.

 

Va trebui să avem în vedere următoarele:

– Sunt permise maximum 3 mese pe zi, ultima nu mai târziu de ora 19, cea mai consistentă dimineața. Între mese nu se vor consuma gustări, ci numai fructe.

-Se exclud din meniu zahărul rafinat, făina albă, sarea extrafină, margarina, uleiul rafinat.

Sunt permise zahărul brun, melasa și mierea, dar în cantități limitate, făina integrală, sarea grujoasă, eventual cea de mare sau cea de Himalaya, uleiurile presate la rece.

-Sunt interzise toate băuturile dulci și cele carbogazoase, precum și consumul de semințe sau alune prăjite. Sunt permiși câțiva sâmburi de nucă hidratați în apă 1-2 ore, sau câteva alune crude la fiecare masă (nu mai mult de 4-5 sâmburi).

-Sunt interzise fructele de mare, pentru că, în spiritul medicinei tradiționale chineze, sunt alimente reci (Yin) și favorizează încetinirea și stagnarea energiei, ducând la formarea depozitelor de țesut adipos.

-Se vor evita, pe cât posibil, alimentele care conțin aditivi alimentari, preferându-se cele neprelucrate industrial : fructe, legume, cereale integrale, produse lactate, în special fermentate (iaurt, kefir, sana, lapte bătut), ouă (3 pe săptămână), ciuperci, miere, pește (atenție la peștele oceanic, risc de poluare cu metale grele), carne de pasăre sau vită. Dintre legume, verdețurile, dovlecelul, fasolea verde, vinetele, roșiile, bamele, conțin fibre de bună calitate și au puține calorii.

-Este bine ca, dimineața la trezire, să se consume 1 cană (300 mililitri) de apă plată, pentru a asigura organismului o bună hidratare. Acest lucru are și un efect anti-îmbătrânire. Pe toată ziua se vor consuma 2-3 litri apă.

-Lichidele nu se vor consuma reci, de la gheață sau din frigider, pentru că, lichidele și în general alimentele prea reci, încetinesc peristaltismul stomacului, bolul alimentar staționează în stomac mai mult decât este nevoie, apar produși de metabolism, iar digestia nu se mai face corespunzător. Pot apărea atât tulburări digestive, cum sunt balonarea și dispepsiile, cât și o stare de oboseală permanentă.

-Alimentele se vor prepara la abur sau cuptor, eventual prin fierbere, fiind interzisă prăjirea în ulei. Se pot folosi pentru gătit tigăile anti-aderente.

-Porțiile de mâncare vor fi mai mici decât înainte de cura de slăbire, dar vor asigura toate principiile nutritive.

 

-Fructele nu se vor servi niciodată împreună cu celelalte alimente, ci la 1-2 ore după mesele principale.

 

 

-Se va practica „mâncatul conștient”, mestecând îndelung și concentrând mintea asupra actului de hrănire. In acest fel, prin contractul prelungit al alimentelor cu secrețiile salivare, se asigură inițierea digestiei chiar de la nivelul cavității bucale, principiile nutritive din alimente fiind mai judicios utilizate de către organism. Nu se va vorbi și nu se va privi la televizor în timpul mesei.

-Se poate începe masa cu un pahar cu apă la temperatura camerei, dar nu se va consuma apă în timpul mesei.

-După terminarea mesei, timp de 30 minute se va evita poziția culcat.

-Se va merge zilnic pe jos minimum 30 minute. Efortul fizic nu e necesar să fie de intensitate mare, dar va fi făcut constant, după un program zilnic.

Rețetă de ceai pentru slăbit

Se amestecă 4 părți pulbere păpădie din planta întreagă, 2 părți frunze de mesteacăn, 1 parte flori de soc, o parte volbură planta întreagă. Se prepară un decoct din care se beau 2-3 căni pe zi, între mese, timp de 1-2 luni.

 

[sus]
Despre autor:


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *