05 Feb 2018

REMEDII NATURALE ÎMPOTRIVA TUSEI

0 Comentarii

Tusea este unul dintre cele mai des întâlnite simptome fie în afecțiunile de sezon, cum sunt faringitele, amigdalitele, traheo-bronșitele sau pneumoniile, fie în afecțiunile cronice cum sunt astmul bronșic, bronhopneumopatiile cronice, emfizemul pulmonar.

De asemenea, tusea poate apărea în boli infecto-contagioase (tusea convulsivă), în candidoza faringiană, sau în afecțiuni cardiovasculare cum sunt cordul pulmonar cronic sau insuficiența cardiacă. 

În toate aceste situații, pe lângă medicația recomandată de medic, se poate apela la remedii simple, aflate la îndemâna oricui.

Ceaiul de ceapă cu nuci. Se prepară un decoct dintr-o ceapă și 2-3 nuci, fierte în 300 mililitri de apă timp de 10 minute. Se beau 2-3 căni pe zi. Altă variantă este decoctul preparat din foile uscate de la 3-4 cepe și septurile care separă miezul, de la 5-6 nuci.

În ambele forme, ceaiul se lasă la răcit și de consumă călduț, îndulcit cu miere. Aceasta se va pune în ceai numai după ce s-a răcit, pentru a evita degradarea unor vitamine și enzime pe care le conține, de exemplu vitamina C. Pentru tusea seacă se recomandă aportul de lichide în cantități mai mari decât de obicei.

Un remediu foarte eficient, dar și foarte plăcut la gust, este supa de pui. Pentru un efect optim trebuie preparată cu morcov, ceapă, cartof dulce, pătrunjel și țelină. Atât ceapa, cât și cartoful dulce sunt cunoscute drept leacuri gastronomice împotriva tusei, iar carnea de pui conține un aminoacid esențial numit cisteină, care are efect antiinflamator și calmează tusea. Supa va fi fiartă cel puțin 2 ore la foc mic.

Infuzii de plante

Tot pentru combaterea tusei, în special seacă, se pot administra: infuzia de pătlagină, decoctul de scai vânăt, infuzia de muguri de pin, flori de tei, cimbrișor sălbatic sau cimbru de cultură.

Salvia și nalba au efect emolient, la fel și rădăcina de lemn dulce. Se poate prepara un decoct din amestec.

Alt remediu bun pentru combaterea tusei este sucul de ridiche neagră. Se scobește o ridiche neagră și se pune în ea o lingură de miere, pentru 3-4 ore. Sucul format se consumă ca atare sau diluat în ceai. Trebuie folosit cu prudență de către persoanele cu hiperaciditate gastrică.

Ciocolata amăruie, cacaua fierbinte și ceaiul verde pot calma tusea, datorită unei substanțe bronhodilatatoare pe care o conțin. Aceasta este teobromina, care inhibă reflexele vagale responsabile pentru declanșarea tusei.

Cataplasmele aplicate la nivelul gâtului și pieptului pot reduce intensitatea și frecvența acceselor de tuse. Se pot folosi felii de cartof, frunze de varză dulce, hrean ras diluat într-o soluție alcoolică slabă, sau sare grunjoasă încălzită.

[sus]
Despre autor:


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *