PRINCIPII DE TRATAMENT ÎN DIAREEA ACUTĂ – DIETA ȘI FITOTERAPIA
Dieta în diareea acută constă, în primul rând, în evitarea deshidratării, administrând cantități suplimentare de lichide (apă fiartă și răcită,ceai de mentă,supă de morcovi, zeamă de orez).
Mai sunt permise orezul, carnea fiartă de pui, brânză dulce, pâinea prăjită sau grisinele, merele coapte.
Supa de morcov se prepară astfel: 500 grame de morcov se fierb timp de o oră și jumătate într- un litru de apă. Apoi se ia morcovul, de mixează și se pune din nou într-un litru de apă. Se dă în clocot, pentru sterilizare. Se poate păstra în frigider maximum 24 de ore.
Se vor administra ceaiuri neîndulcite din plante cu efect antidiareic, din care menta, mușețelul, gălbenelele, sunt cel mai frecvent folosite.
Infuzia din frunze de afin are efect antibacterian,restabilind echilibrul dintre flora intestinală de fermentație și cea de putrefacție. Același efect îl are și merișorul de munte.
Frunzele de zmeur și mur sunt, de asemenea, indicate pentru combaterea diareei și remineralizare, contribuind la refacerea pierderilor de electroliți.
Ceaiul de anason sau chimen are ca efect calmarea colicilor care însoțesc diareea acută.
Alte plante utile în enterocolite și toxiinfecții alimentare sunt cimbrișorul, busuiocul, coada șoricelului, sunătoarea.