20 Mar 2017

Fructele verii si beneficii terapeutice

0 Comentarii

în perioada de tranziţie între vara care încă nu a trecut, dar nici toamna nu e prea departe, sau, conform medicinii tradiţionale chineze, în al cincilea anotimp al anului, trebuie să profităm de bogăţia pe care natura ne-o pune la dispoziţie acum, şi să începem să ne pregătim organismul pentru zilele ploioase şi reci, care vor veni peste nu prea multă vreme.

Avem la dispoziţie zeci de legume şi fructe pentru aceasta, dar, întrucât subiectul este foarte vast, ne vom opri asupra câtorva fructe, mai frecvent aflate la dispoziţia noastră în aceste zile. Mă voi referi la avantajele consumului de pepene verde şi galben, prune, struguri, piersici, căise, prezente din belşug în pieţele marilor oraşe, dar şi la binefacerile fructelor de pădure(zmeură, mure, fragi, afine).

La modul general, consumul zilnic de fructe, alături de cel al legumelor, asigură un aport de fibre naturale, fără de care nu este posibilă o bună funcţionare a intestinului gros. Bună funcţionare a acestuia contribuie la detoxifierea organismului, iar prezenţa fibrelor alimentare combate apariţia cancerului de colon.

De asemenea, fructoza pe care o conţin toate fructele, asigură un aport de zaharuri pe care organismul le asimilează cu uşurinţă, fără a suprasolicita metabolismul, aşa cum fac zaharurile din dulciuri.

Nu este de neglijat nici aportul de apă şi săruri minerale, care asigură un bun echilibru hidroelectrolitic, mai ales în zilele toride. Toată lumea ştie cât de răcoritor este un pepene, fie el roşu sau galben. Conform medicinii tradiţionale chineze, pepenele este un fruct care „racoreste sangele”, de aceea , consumul său, pe cât de benefic este vara, pe atât de nerecomandat este iarna sau în celelalte anotimpuri.

Dintre sărurile minerale cele mai importante pentru organism, amintim: potasiul, magneziul, calciul, zincul, cuprul şi manganul.

Alte componente preţioase ale fructelor, sunt vitaminele şi substanţele antioxidante.
Cele mai importante vitamine sunt vitaminele C, E, A(carotenoizii) şi vitamină PP(B3).

Dintre substanţele antioxidante cu efectul ce mai puternic putem aminti resveratrolul, licopenul, carotenoizii, picnogenolul, bioflavonoidele.

Substanţele antioxidante reprezintă o barieră în calea radicalilor liberi care iau naştere în urma proceselor metabolice şi care duc, de fapt, la îmbătrânirea celulară şi, în consecinţă, a organismului. Astfel că, un consum de alimente cu substanţe antioxidante în cantitate suficientă, ne prelungeşte tinereţea.

Una dintre cele mai redutabile substanţe antioxidante din organism, este resveratrolul, conţinut din abundenţă de fructele de culoare violetă şi negre : struguri, prune, coacăze negre, dar şi mure sau afine.
Cercetări recente au stabilit că, resveratrolul, are un efect antitumoral puternic. Mai are şi efect vasodilatator, stimulează producţia de colagen, cu rol de susţinere în organism, previne apariţia bolilor degenerative, cum ar fi boala Alzheimer. Tot resveratrolul previne şi combate apariţia osteoporozei.
Sâmburii de strugure au concentraţia cea mai mare de resveratrol.

Un sfat : adunaţi sâmburii de strugure, uscaţi-i, măcinaţi-i cu râşniţă de cafea. Din pulberea rezultată, consumaţi câte o linguriţă zilnic, dimineaţă la trezire. Veţi rămâne tineri şi sănătoşi.

Alte substanţe antioxidante cu efecte benefice sunt : Beta carotenul, care se găseşte în piersici, căise, pepene galben, struguri, şi bioflavonoidele, care nu lipsesc din niciun fruct. Beta-carotenul, un precursor al vitaminei A, este un protector al membranelor celulare, pe care le stabilizează, şi, de asemenea, un protector împotriva radiaţiilor.

Bioflavonoidele, dintre care, de o importanţă deosebită este picnogenolul, aflat din abundenţă şi în sâmburii de strugure, au afect imunostimulator, antiaterogen, şi chiar regenerator hepatic.

Vitamină PP, sau B3, sau niacina, aflată din abundenţă în piersici, are un puternic efect vasodilatator şi vasoprotector, iar în lipsă acesteia, la persoanele care nu consumă fructe, se produce boala numită pelagră.

Iată argumente suficiente pentru o alimentaţie în care fructele să fie prezente zilnic.

Ca practicant al medicinii tradiţionale chineze, vă mai recomand : când consumaţi fructe şi legume, preferaţi-le pe cele autohtone de câte ori este posibil. Nu pentru calităţile lor gustative, ci pentru că, au constatat înţelepţii chinezi, ele împrumută din calităţile vibratorii ale solului pe care cresc, calităţi vibratorii pe care le căpătă şi organismul nostru, astfel că, ele vor fi mult mai bine asimilate decât acelea crescute pe meleaguri străine.

[sus]
Despre autor:
Dr. Carmen Badea


CREZUL MEU ESTE MEDICINA HOLISTICA” - Absolventa a Institutului de Medicină şi Farmacie Bucureşti, Facultatea de Medicină Generală, promotia 1987. Hobby: natura şi animalele, muzica ambientală, psihologia şi psihoterapiile. Am publicat articole de specialitate la “Viaţa medicală”, “Ora”, “Evenimentul zilei”, articole pe teme de medicină complementară la “Gândul” şi “Adevărul”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *