16 Feb 2018

FICATUL ȘI PROTECTOARELE HEPATICE

0 Comentarii

                                     

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul omenesc, asigurând aproximativ 500 din procesele care se desfășoară în organism. Se poate spune că este organul omenesc cel mai intens solicitat și cel mai mult expus riscurilor îmbolnăvirii.

Ficatul are următoarele funcții:

Purificarea sângelui și detoxifierea organismului. Sângele provenit de la nivelul stomacului și intestinelor este filtrat la nivelul ficatului, acesta eliminând substanțe toxice cum sunt: medicamentele, aditivii alimentari, pesticidele și ierbicidele, metalele grele, dar și grăsimile și alcoolul provenite din consumul alimentar. De asemenea, ficatul reține și neutralizează o serie de bacterii, virusuri, fungi sau paraziți. Dacā aceste funcții ale ficatului nu s-ar mai desfășura corespunzător, toate substanțele nocive ar ajunge să intoxice organismul, ducând la îmbolnăvire.

Digestia– ficatul produce bila, necesară pentru digestie și absorbție. Datorită acțiunii acesteia, se absorb o serie de vitamine, cum sunt A, D, E și K. Enzimele de la nivelul ficatului participă la procesul de digestie, prin care alimentele sunt procesate și transformate în principii nutritive care pot fi asimilate de organism și folosite.

-Funcția plastică, sau producția de proteine care se regăsesc în enzime, vitamine, hormoni, colesterol, proteine sanguine, factori de coagulare și factori care susțin imunitatea. În același timp, ficatul, prin metabolismele sale, elimină excesul de hormoni produși de glandele endocrine, asigurând dezvoltarea normală a organismului. Când funcționarea ficatului este afectată, scade și nivelul proteinelor din sânge, modificându-se și aspectul cantitativ și cel calitativ al proteinelor la analiza de laborator numită electroforeză.

Funcția de prelucrare. Ficatul asigură procesarea a ceea ce intră în organism pe căile digestivă, respiratorie și cutanată, la nivelul proceselor metabolice.

Funcția de depozitare. Celulele hepatice sunt rezervoare în care sunt depozitate fier, minerale, vitamine, glicogen, necesare toate în procesele de oxidare celulară. De exemplu, dacă scad rezervele de zahar (glucide) în sânge, organismul are rapid nevoie de energie, care se obține tot la nivelul celulei hepatice, prin convertirea glicogenului în glucoză și eliberarea acesteia în circulația sanguină. Practic, funcționalitatea ficatului influențează aproape toate procesele din organism, deteriorarea sa atrăgând după sine degradarea stării de sănătate.

Factorii care influențează starea ficatului, sau, de ce e bine să folosim protectoare hepatice.

-consumul de alcool. Alcoolul deteriorează celula hepatică, diminuînd obținerea de oxigen și nutrienți la acest nivel.

-fumatul- poate duce la insuficiența hepatică, deoarece, atunci când o persoană fumează, sunt introduse în organism nicotină, gudroane și alte substanțe toxice. Prin fumat se reduce și  cantitatea de oxigen care ajunge la nivel celular, inclusiv în celula hepatică. De aceea, în timp, fumatul afectează inclusiv funcția hepatică, în afară de funcțiile respiratorie și cardiovasculară.

-folosirea diverselor medicamente, care pot influența funcționalitatea ficatului.

-obezitatea și steatoza hepatică, sau, la polul opus, scăderea în greutate și curele de slăbire.

-alimentația dezechilibrată, prin folosirea de alimente slabe calitativ și procesate. Alimentele procesate conțin cantități mari de sodiu, grăsimi, substanțe chimice și au valoare nutritivă scăzută, dar valoare calorică ridicată, favorizând apariția grăsimilor în exces și formarea țesutului adipos. Carnea este unul din alimentele cele mai intens procesate

-consumul de băuturi energizante sau carbogazoase supun, la rândul lor, ficatul, la un efort suplimentar, din cauza excesului de zaharuri, substanțe chimice și acid.

-sedentarismul, prin steatoza hepatică, numită și”ficat gras”‘ constă în depunerea de grăsimi În interiorul celulelor hepatice.

-agenții poluanți din mediul înconjurător, din ce în ce mai numeroși și mai crescuți din punct de vedere cantitativ.

Protectoarele hepatice sunt combinații de vitamine, de exemplu C și E, aminoacizi și fosfolipide esențiale, sau plante, cu efect de refacere și regenerare a celulelor hepatice distruse de consumul de alcool sau alte substanțe toxice, medicamente, sau grăsime, în cazul steatozei hepatice. Un bun protector hepatic are efect decongestiv, relaxant și antispastic asupra căilor biliare intrahepatice, și, nu în ultimul rând, regenerator asupra celulei hepatice.

Plantele cu efect protector hepatic cele mai frecvent folosite sunt: armurariul, rostopasca, rozmarinul, anghinarea, cicoarea, menta, salvia, păpădia, ceaiul verde. Dintre cele asiatice se remarcă turmericul și schisandra chinensis, pueraria lobata.

Semințele de armurariu conțin silimarină (silibină, silicristină, silidianină), bioflavonoide, aminoacizi (glicină, leucină, cisteină, tiramină), acid glutamic, acid fumaric, saponine, steroli, vitamina E (tocoferol). Armurariul are efect hepatoprotector, antiviral pe virusurile hepatitei A, B și C, hipotensor, antitoxic, promovează digestia. Combate efectul nociv al alcoolului asupra celulei hepatice, stimulează activitatea vezicii biliare și combate riscul apariției calculilor biliari.

Alte efecte ale armurariului sunt: efect antitumoral, cicatrizant, hipocolesterolemiant, de reducere a rezistenței la insulină.

Rostopasca are efect antispastic asupra căilor biliare, vasodilatator, analgezic, stimulant al secrețiilor biliare, regenerant al celulei hepatice. Extern are acțiune antiseptică și antibacteriană, cicatrizantă și antitumorală. Este indicată în afecțiuni hepatice, biliare, cutanate. Se poate administra sub formă de infuzie, 1 linguriță de plantă mărunțită la 250 mililitri de apă, consumându-se maximum 2 căni pe zi, în cure de maximum 7 zile.

Rozmarinul are acțiune de stimulare a producerii excreției de bilă, antispastică, hipocolestrolemiantă și antiinflamatoare hepatică, fiind, de asemenea, și un tonic al sistemului nervos.

Anghinarea are efect coleretic și colagog, favorizând excreția colesterolului prin bilă.

Schisandra are rol detoxifiant hepatic, hipoglicemiant și hipotensor, hipocolesterolemiant și antialergic. Se poate folosi și pentru combaterea insomniei, având efect antidepresiv prin stimularea producerii de serotonină. Este și un bun tonic general.

Turmericul are acțiune colagogă, coleretică, stimulează eliberarea bilei, crește capacitatea ficatului de a elimina toxinele, acțiune antimutagenă și anticancerigenă, hepatoprotectoare și antioxidantă. El are, de asemenea, proprietăți antibacteriene și antivirale, antiaterosclerotice, antiagregante și vasodilatatoare, prevenind formarea trombilor vasculari. Este și un bun hipocolesterolemiant, lubrefiant al articulațiilor și calmant al tusei. El se poate administra sub formă de pudră, infuzie din rădăcină, sau tinctură. Se administrează cu prudență, pentru că poate produce hipersecreție gastrică.

Pueraria lobata (rădăcina de kudzu). Este o plantă asiatică utilizată de mii de ani în medicina tradițională chineză, pentru efectele sale antiinflamator, antispastic, diaforetic, antifebril, calmant, de combatere a intoxicației cu alcool, de reducere a tensiunii arteriale. Capacitatea de a suprima apetitul pentru alcool, o face o plantă cu proprietăți protectoare hepatice. De asemenea, Kudzu ajută și în cazul dependenței de nicotină, deci este recomandată pentru lăsarea de fumat. Chinezii folosesc extractul de kudzu pentru calmarea durerilor de cap, a țiuitului de urechi, a răcelii, gripei, afecțiunilor gastro-intestinale. În plus, planta reduce tensiunea arterială, previne dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare, a aterosclerozei, îmbunătățește circulația sângelui, previne cancerul de sân, sindromul premenstrual, osteoporoza, degenerarea proceselor metabolice la nivelul țesutului osos. Kudzu reduce simptomele intoxicației cu alcool, detoxifiază ficatul și rinichiul și are efect hipoglicemiant. Ceaiul de kudzu reduce stressul. Kudzu conține oligoelemente, calciu, zinc, fosfor, seleniu, îmbunătățind capacitatea de memorare și având efect anti-îmbătrânire.

Dintre legumele, fructele și zarzavaturile cu efect protector hepatic, se remarcă, în primul rând, sfecla roșie, dar și spanacul, varza, broccoli, frunzele de țelină, pătrunjel.

Sucul de orz verde, la fel ca și algele verzi, spirulina, sunt detoxifiante hepatice redutabile.

Uleiurile presate la rece, precum cel de măsline, in, cânepă, cocos, la fel ca semințele de in sau uleiul din semințe de Luminița nopții sau limba mielului, sunt bogate în acizi grași omega 3 polinesaturați, cu efect hipocolesterolemiant și detoxifiant.

La fel de utile și din ce în ce mai folosite sunt produsele care conțin ciuperci asiatice, din care, cele mai importante sunt ganoderma, grifolia, cordyceps.

 

[sus]
Despre autor:


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *