26 Mai 2018

Diabetul este o afecțiune cronică de care suferă peste 11% din populație la noi în țară. În această boală, patologia este dată de incapacitatea organismului de a utiliza corect glucidele din alimente. Substanțele nutritive se împart în 3 categorii:  glucide, proteine și lipide, iar glucidele reprezintă principala sursă de energie a organismului, pe când proteinele sunt principala componentă structurală. Lipidele au și rol energetic, dar și funcție structurală.

Pentru ca glucoza să fie metabolizată, este necesar ca ea să ajungă în interiorul celulelor, ceea ce se realizează cu ajutorul insulinei. Insulina este un hormon secretat de pancreas, care are rolul de a menține nivelul glucozei din sânge în limite normale. Valorile normale ale glicemiei se măsoară dimineața pe nemâncate și sunt între 70 și 100 miligrame pe decilitru.

Diabetul apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, sau atunci când insulina existentă nu este corect utilizată. Factorii ereditari sunt implicați în apariția diabetului, dar nu se știe exact care este cauza absenței insulinei.

Factorii de risc care pot influența apariția diabetului sunt: greutatea excesivă, sedentarismul, fumatul, stressul ul, consumul excesiv de alcool.

Simptomele care pot semnaliza existența diabetului:

-urinare frecventă

-sete excesivă

-foame imperioasă, chiar la scurt timp după ce s-au consumat alimente

-scădere bruscă în greutate în absența unei diete

-oboseală prelungită

-vedere încețoșată

-răni, tăieturi, sau alte leziuni ale pielii care se vindecă foarte greu,

-infecții repetate ale pielii

-dureri, amorțeli sau furnicături la nivelul extremităților

-uscăciunea gurii.

Tipurile de diabet zaharat

OMS recunoaște 3 tipuri de diabet:

-tipul 1(diabetul insulinodependent)

-tipul 2 (diabetul noninsulinodependent)

-diabetul de sarcină (gestațional)

Diabetul de tip 1 se întâlnește cam la 10% din diabetici. Apar toate simptomele enumerate și acestea se instalează rapid.

Diabetul de tip 2 se dezvoltă mai lent, după o perioadă numită pre-diabet. Simptomele se dezvoltă mai lent. Pot apărea gură uscată, furnicături, dureri sau amorțeli la nivelul mâinilor sau picioarelor.

Diabetul gestațional este o condiție temporară ce apare la aproximativ 2-10% din femeile însărcinate, ca rezultat al modificărilor hormonale ce pot favoriza rezistența la insulină. În cazul gravidelor cu diabet de sarcină, e posibil să nu existe simptome, de aceea gravidele cu risc crescut trebuie testate în timpul sarcinii. De obicei acesta dispare după naștere, dar femeile rămân susceptibile de a face diabet de tip 2.

Diabetul este o boală amenințătoare, pentru că nu doare, dar produce complicații multiple, greu de remis odată ce s-au instalat. Acestea se produc destul de repede dacă nu este respectat regimul igieno-dietetic, iar stilul de viață rămâne unul dezorganizat, cu excese alimentare, fumat sau sedentarism.

Cele mai frecvent întâlnite complicații sunt:

-probleme ale pielii: infecții și micoze, dermatite, vindecarea dificilă a leziunilor cutanate

-complicații vasculare: arteriopatia diabetică, retinopatia diabetică, diabetul zaharat asociat cu hipertensiunea arterială.

-complicații neurologice: neuropatia diabetică, manifestată prin afectarea, de cele mai multe ori ireversibilă, a nervilor periferici.

Regimul igieno-dietetic în diabetul zaharat

Există 3 categorii de alimente pe care bolnavul de diabet trebuie să le ia în considerare:

-alimente interzise: zahărul și produsele zaharoase, fructele uscate (smochine, curmale, stafide, prune, caise), prăjiturile, leguminoasele uscate, înghețata, vinul dulce, mustul, siropurile, strugurii, prunele, berea.

– alimente ce se pot consuma în cantitate limitată sunt: pâinea, cartofii, pastele făinoase, fructele și legumele cu peste 5% glucide, laptele, iaurtul, brânza de vaci

-alimentele ce se pot consuma fără restricții: carnea și derivatele, peștele, ouăle, brânzeturile, smântâna, untul, uleiul, legumele cu 5% glucide.

Alimentele cu 5% glucide sunt: varza, conopida, ștevia, andivele,  ardeii grași, vinetele, dovleceii, roșiile, castraveții, bamele, fasolea verde, ridichile, ciupercile, pepenele verde, portocalele, mandarinele, grapefruitul și pomelo, afinele, laptele, brânza de vaci.

Alimentele cu 10% glucide sunt: morcovii, ceapa, sfecla, țelina, mazărea verde, căpșunile, cireșele, merele, perele, piersicile, strugurii, nucile, alunele, mămăliga.

Alimentele cu 15% glucide sunt: merele ionatane, caisele.

Alimentele cu 20% glucide: cartofii, fasolea uscată, bananele, prunele, pastele făinoase.

Pâinea conține 50% glucide.

Cantitatea de glucide permisă unui diabetic este de 120-200 g/zi, față de 300-350g cât este consumul zilnic al unui om sănătos.

Reguli pentru prepararea alimentelor unui bolnav de diabet

-fără zahăr și produse zaharoase. Vor fi folosiți îndulcitorii fără valoare calorică.

-meniul va cuprinde numai alimentele permise, din toate grupele principale

-pâinea se va consuma în cantități limitate și se va prefera pâinea integrală sau cea de secară.

Dieta unui diabetic trebuie să conțină și o serie de vitamine și minerale care au rolul de a menține valorile glicemiei cât mai aproape de normal. Acestea sunt: cromul, magneziul, vitaminele C, B12 și E.

Fitoterapia în diabetul zaharat

Stevia Rebaudiana este îndulcitorul natural ideal, pentru că nu are calorii și nu schimbă gustul alimentelor. Se poate folosi la ceai, cafea, dar și la prăjituri.

Ceaiul verde, prin conținutul de catechine, ajută la protejarea celulelor pancreasului.

Ging sengul american (Panax Quinquefolium), scade nivelul glucozei post-prandial, stimulează celulele beta-blocante să producă mai multă insulină.

Schinduful (Trigolella Foenum Graecum) scade nivelul glucozei în sânge și îmbunătățește sensibilitatea la insulină.

Gimnema Sylvestre, supranumită”distrugătorul de zahăr”, este o plantă de origine asiatică, având ca efect blocarea receptorilor pentru gustul dulce, situați la nivelul limbii, reducând, astfel, nevoia de dulce. Pe lângă scăderea valorilor glicemiei, această plantă reduce și valorile colesterolului și trigliceridelor.

Ging sengul asiatic (Panax gingseng) reduce glicemia prin creșterea sensibilității țesuturilor la insulină.

Castravetele amar (momordica charantia), este o plantă asiatică și conține o insulină vegetală numită polipeptida P.

Alte plante utile în diabetul zaharat, folosite în medicina populară românească, sunt: păstăile uscate de fasole, rădăcina de brusture, frunzele de afin, frunzele de nuc, frunzele de dud alb, frunzele de anghinare, frunzele de urzică. Se pot administra sub formă de ceaiuri sau capsule, în produse gata preparate, și se vor asocia unei diete corespunzătoare și terapiei antidiabetice individualizate.

Complicațiile diabetului, în special neuropatia și arteriopatia, răspund bine la terapia complementară cu ajutorul acupuncturii.

 

 

[sus]
Despre autor:
Dr. Carmen Badea


CREZUL MEU ESTE MEDICINA HOLISTICA” - Absolventa a Institutului de Medicină şi Farmacie Bucureşti, Facultatea de Medicină Generală, promotia 1987. Hobby: natura şi animalele, muzica ambientală, psihologia şi psihoterapiile. Am publicat articole de specialitate la “Viaţa medicală”, “Ora”, “Evenimentul zilei”, articole pe teme de medicină complementară la “Gândul” şi “Adevărul”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *