20 Mar 2017

Despre insuficienţa cardiacă decompensată şi tratamentul naturist

0 Comentarii

Insuficienţa cardiacă decompensată este un diagnostic medical şi se referă la eşecul funcţiei de pompă a inimii, cauzele fiind multiple.

Printre acestea, amintesc doar câteva, cele mai importante: hipertensiunea arterială neglijată terapeutic, sau insuficient controlată, după ani îndelungaţi de evoluţie, afecţiunile valvulare cardiace, cardiomiopatia hipertrofică, tulburările de ritm cardiac, tireotoxicoză, anemiile severe.

În majoritatea acestor forme de insuficienţă cardiacă, există modificări anatomice şi funcţionale ireversibile. Iată de ce, un tratament naturist neasociat cu terapia medicamentoasă corespunzătoare acestei boli, nu are sorţi de izbândă.

Principalele simptome asociate insuficienţei cardiace sunt: dispneea (setea de aer), edemele membrelor inferioare, cianoza (culoarea vânătă a extremităţilor, datorată insuficienţei oxigenului în ţesuturile periferice), tulburările hepato-biliare datorate stagnării sângelui la nivelul ficatului.

Fiind simptome redutabile, este lesne de înţeles de ce nu pot fi combătute numai cu un produs de genul coenzimei Q 10.

Tratamentul medicamentos constă în administrarea unor clase de substanţe  care să amelioreze aceste simptome.

Astfel că, diureticul de tip furosemid, este absolut indispensabil şi se administrează o dată pe zi sau la două zile, în funcţie de valorile tensiunii arteriale. Dacă simptomele nu se ameliorează într-o măsură suficientă, se vor adauga medicamente de tip perindopril, ramipril, etc.

Dacă   frecvenţa   cardiacă   este   crescută,   se  administrează metoprolol, carvedilol, etc.

Iată deci că, în puţine cuvinte, am dorit să atrag atenţia asupra faptului că, şi tratamentul alopat este individualizat în funcţie de tabloul clinic şi evoluţia fiecărui caz în parte.

Faptul că, dumneavoastră, domnule Dumitru, ameţiţi după administrarea tratamentului, poate avea mai multe semnificaţii, dar, în nici un caz nu înseamnă că trebuie să-l întrerupeţi.

Astfel că, este posibil să vă administraţi mai multe medicamente hipotensoare deodată şi, scăzând prea mult valorile tensiunii arteriale, apare ameţeală. Sau, dimpotrivă, tensiunea arterială poate nu este suficient controlată.

Ar mai fi posibil ca, ameţeala de care v-aţi plâns, să fi fost provocată de pierderea de electroliţi (potasiu şi magneziu), care însoţeşte administrarea furosemidului.

Numai o bună colaborare cu medicul dumneavoastră de familie, sau, dacă este posibil, cu medicul cardiolog, poate lămuri cauza ameţelilor de care vă plângeţi. Pe lângă cele enumerate, o cauză a ameţelilor ar putea fi o insuficienţă circulatorie cerebrală şi, în acest caz, aveţi nevoie şi de un vasodilatator cerebral.

Vă propun, totuşi, un tratament naturist, dar care, nu să înlocuiască tratamentul medicamentos, ci să fie asociat acestuia, pentru că, este singurul mod în care puteţi ameliora simptomele care vă restricţionează starea de sănătate.

 

1)    Extract din sevă de mesteacăn, câte 50 picături, în puţină apă plată, dimineaţa, înainte de masă cu 30 minute.

 

2)    Extract din muguri de fag, câte 50 picături zilnic, înainte de masa de prânz.

 

3)    Extract din mlădiţe de măslin, câte 50 picături înainte de masa de seară.

 

4)    DIUROPLANT- este un preparat care conţine plante cu efect diuretic: frunze de mesteacăn, rădăcină de osul iepurelui, rădăcină de pătrunjel, rădăcină de urzică. Se vor administră câte 3 tablete zilnic.

Avantajul acestei combinaţii de plante este acela că, neeliminându-se electroliţi în exces, cum se întâmplă după medicaţia diuretică, nu apar fenomene neplăcute cum ar fi astenia fizică sau crampele musculare.

 

5)    CARDIOTENSIN-conţine vâsc, talpa gâştei şi tinctură de valeriană. Este foarte util atunci când insuficienţa cardiacă este datorată hipertensiunii arteriale.

Se vor administră câte 3 tablete zilnic.

 

Tratamentul  va fi urmat timp îndelungat şi, după cum am amintit deja, numai combinat cu terapia medicamentoasă.

Având în vedere vârsta dumneavoastră, de 79 ani, v-aş recomanda un produs care să conţină ginkgo biloba, eventual Bilobil forte 80 miligrame, câte 2 tablete pe zi. Această plantă este un  vasodilatator cerebral şi periferic prin efect vasoreglator, îmbunătăţeşte metabolismul celulei nervoase şi stimulează funcţiile creierului prin creşterea plasticităţii conexiunilor neuronale.

 

Vă doresc multă sănătate şi să auzim de bine.

[sus]
Despre autor:
Dr. Carmen Badea


CREZUL MEU ESTE MEDICINA HOLISTICA” - Absolventa a Institutului de Medicină şi Farmacie Bucureşti, Facultatea de Medicină Generală, promotia 1987. Hobby: natura şi animalele, muzica ambientală, psihologia şi psihoterapiile. Am publicat articole de specialitate la “Viaţa medicală”, “Ora”, “Evenimentul zilei”, articole pe teme de medicină complementară la “Gândul” şi “Adevărul”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *