28 Oct 2017

DESPRE AMEȚEALĂ ȘI VERTIJ

0 Comentarii

 

Amețeala este un simptom descris ca o senzație de plutire, de gol, de clătinare sau slăbiciune, leșin. În schimb, vertijul este o senzație eronată de deplasare a corpului în  raport cu mediul și invers. El trădează un dezechilibru la nivelul aparatului cohleo-vestibular.

Amețeala poate apare în contexte clinice variate, cum sunt:

-sindroame de deshidratare în: vărsături, diaree, febră

-alergii

-hipoglicemie

-viroze

– boli cardiovasculare: hipertensiune arterială, hipotensiune arterială, tulburări de ritm și de conducere ale inimii, valvulopatii.

-accidente vasculare cerebrale

-boli digestive: biliare, gastro-esofagian, parazitoze

-boli endocrine: distiroidii (disfuncții tiroidiene), insuficiența cortico-suprarenaliană, hiperfoliculinism.

Vertijul apare mult mai rar decât amețeala, fiind însoțit, de obicei, de grețuri și vărsături.

Vertijul pozițional benign e o formă obișnuită de vertij, fără semnificație patologică, care apare la schimbarea bruscă de poziție a capului.

Caracteristici și cauze ale vertijului:

  1. Tulburări labirintice: -aterosclroză, traumatisme labirintice, otita medie, intoxicații, tumori, rău de transport.

    Tulburări retrolabirintice- nevrite vestibulare, neurinomul de acustic, intoxicațiile

  1. Vertijul central – infecții ale sistemului nervos, abces cerebral, ateroscleroza cerebrală, discopatii cervicale,spondiloza cervicală, insuficiența circulatorie vertebro-bazilară, scleroza în plăci, afecțiuni cardiovasculare, hiper-sau hipotensiune arterială, tulburări de ritm cardiac, tumori cerebrale, traumatisme cerebrale, intoxicații cu alcool.

Diferența dintre vertij și somatizările în panică și anxietate

Anxietatea și panica sunt stări emoționale foarte chinuitoare, afectând semnificativ starea de bine, atât pe plan fizic, cât și psihic. Pe plan emoțional, persoana resimte neliniștește intensă, până la frică extremă, iar pe plan fizic apar palpitații, amețeală, dureri precordiale, senzație de nod în gât sau de lipsă de aer, tremurături sau amorțeli ale diferitelor segmente ale membrelor.

Amețeala este una dintre cele mai comune manifestări fizice ale anxietății. Ea este de multe ori confundată cu vertijul. Diferențele dintre amețeala din anxietate și vertij impun o abordare diferită.

Una din caracteristicile importante ale anxietății este neliniștea intensă, senzația de moarte iminentă sau că se va întâmpla ceva rău.

Pe când vertijul este senzația de rotație a corpului și a obiectelor din jur. De cele mai multe ori, el este însoțit de tulburări vegetative, senzație de vomă și transpirații reci.

Vertijul se poate produce atunci când corpul este supus unor mișcări de rotație rapide și repetate, sau când este afectat aparatul vestibular. El se produce atunci când receptorii de echilibru de la nivelul urechii interne, situați bilateral, funcționează inegal. Anxietatea, în schimb, e o tulburare emoțională cauzată de interpretarea irațională a anumitor senzații fizice sau situații dificile. În anxietate, reacțiile fizice dispar dacă atenția subiectului e distrasă de la acestea, în timp ce vertijul de cauză vestibulară rămâne nemodificat.

În anumite condiții, la pacienți cu un tip de personalitate care predispune, vertijul este însoțit și de anxietate?

Tratamentul medicamentos al vertijului și amețelilor de face cu ajutorul următoarelor clase de substanțe:

-antivomitive de tip central-prometazina

-antihistaminice

-anxiolitice-diazepam sau lorazepam

-betahistina

-cinarizina

-vasodilatatoarele, exemplu nicergolina

Tratamentul alternativ, nemedicamentos al vertijului și amețelilor, se bucură de apotul a câtorva plante cu eficiență remarcabilă.

Vâscul și rozmarinul sunt folosite sub formă de tinctură, din care se administrează 20-40 picături în 150 mililitri de apă, timp de 1-2 luni. După 1 lună pauză, se poate relua administrarea.

Rozmarinul îmbunătățește circulația cerebrală, are efect antiaterosclrotic.

Vâscul are efect hipotensor, antiaterosclrotic, antitumoral, îmbunătățește circulația.

Ghimbirul crud mestecat, s-a dovedit foarte eficient în combaterea grețurilor care însoțesc răul de mișcare.

Alte plante care combat vertijul și amețelile, stimulând circulația cerebrală,  sunt ginkgo biloba sau vinca minor, din care se extrag niște substanțe numite alcaloizi.

Uneori este necesară administrarea unor plante cu efect anxiolitic, cum sunt: roinița, talpa gâștei sau passiflora.

Gemoterapia de bazează pe administrarea unor extracte hidro-glicero-alcoolice din țesuturi embrionare obținute de la plante. Acestea sunt: muguri, mlădițe, amenți, radicele, sevă sau semințe. Cele mai eficiente gemoderivate pentru vertij și amețeli sunt cele din muguri de arin negru, arțar, castan comestibil, tei argintiu (cu efect anxiolitic), din mlădițe de măslin sau din scoarță de lămâi.

Cele mai importante remedii homeopate care pot avea indicații în vertij și amețeli sunt: Cocculus, Arnica, Secale, Conium,  Crataegus, Tabacum, Belladona, China sau Petroleum. Se administrează când există similitudine.

 

 

 

 

[sus]
Despre autor:


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *