01 Mai 2017

Cum se tratatează fibrilaţia atrială paroxistică

0 Comentarii

Răspuns pentru VLAD ION – Galaţi, Formula AS nr. 956 – „Am fibrilaţie atrială paroxistică”

Fibrilatia atriala

Fibrilatia atriala

Boala nodului sinusal reprezintă un grup de tulburări ale ritmului cardiac (arit­mii), în care nodul sino-atrial, stimu­latorul natural al inimii, funcţionează inadec­vat. El este compus dintr-o gru­pare de celule specializate într-un anumit tip de transmitere a stimulului electric, aflându-se localizat în atriul drept şi controlând ritmul cardiac. În mod normal, el descarcă impulsuri electrice cu o frecvenţă de 60-80 bătăi pe minut. Când există o afectare, o suferinţă la nivelul nodului sinusal, impulsurile electrice sunt anormal descărcate, ceea ce generează o frecvenţă car­diacă fie prea rapidă (tahi­cardie), fie prea lentă (bradicardie) sau, aşa cum des­crieţi dumnea­voas­tră, alter­nanţa tahicardie-bradicardie. Când durata pauzei din­­tre bătăile cardiace dife­ră de la o bătaie la alta, vor­bim despre fibrilaţie atria­lă.
Printre cauzele care pro­duc boala nodului sinu­sal, cele mai importante sunt:
Cardiopatia ischemi­că – este o afecţiune în care arterele îşi micşorează cali­brul, nemai­fiind capabile să asigure nece­sarul de sânge de care este ne­voie pentru ca oxigenul să ajun­gă în cantitate suficientă la celulele cardiace.
Infarctul de miocard – este o suferinţă acută, în care coronarele se astupă brusc, ceea ce duce la necroza unei zone de miocard, putând compromite total sau parţial funcţia cardiacă.
Creşterea anormală a concentraţiei potasiu­lui în sânge (hiperpotasemie), cum se întâmplă la bolnavii cu insuficienţă renală cronică.
Disfuncţiile electrolitice – concentraţii neco­res­punzătoare ale sodiului, potasiului, calciului şi magneziului, între care există aşa-numita balanţă electrolitică.
Disfuncţiile tiroidiene – hiper- sau hipo-tiroi­dia – sunt frecvent incriminate în boala nodului sinusal.
Simptomele cele mai importante care pot apărea în boala nodului sinusal sunt: * slăbiciunea, obo­seală sau chiar leşinuri (lipotimia); durerile pre­cordiale; tulburări ale somnului; stare confuzională cu somnolenţă, dezorientare, tulburări de echilibru; nelinişte şi anxietate, agitaţie psiho-motorie; pal­pitaţii, dureri de cap; tensiune arterială normală sau scăzută.

Diagnosticul de certitudine al suferinţei nodului sinusal este exclusiv electrocardiografic, fie electro­cardiograma clasică, fie monitorizare în sistem Holter. De multe ori, diagnosticul de certitudine, cu excluderea celorlalte cauze care pot produce ace­leaşi simptome, se face cu ajutorul unor teste supli­mentare, cum sunt proba de efort, sau testele cu diverse substanţe farmacologice (atropina, ade­no­zina).
Aţi făcut referire la tratamentul pe care îl urmaţi şi mi-a atras atenţia faptul că luaţi Miofilin. Acesta este un medicament care creşte frecvenţa cardiacă şi, uneori, poate provoca agitaţie psiho-motorie. El vă poate fi util în situaţia când sunteţi bradicardic, adică frecvenţa dumneavoastră cardiacă se află undeva între 50-60 bătăi pe minut. Dar dacă există momente în care sunteţi predispus la tahicardie, şi frecvenţa cardiacă se apropie sau depăşeşte limita superioară a normalului de 80 bătăi pe minut, o creştere suplimentară a acesteia este de natură să vă provoace o stare de disconfort.

Iată recomandările mele pentru dumnea­voas­tră:
Măsuraţi-vă cu regularitate valorile frec­venţei cardiace şi ale tensiunii arteriale şi folosiţi Miofilinul doar în situaţia la care m-am referit.
Folosiţi un supliment care să conţină magne­ziu. Eu, de obicei, prescriu Panangin, 3 tablete zil­nic, sau MgB6, 2 tablete zilnic. Magneziul, după cer­cetările care s-au făcut în ultimii ani şi după numeroase studii clinice, este un redutabil cardio­protector.
Asociaţi terapiei medicamentoase, pentru un timp, să spunem două luni, produsele fitotera­peu­tice şi gemoterapeutice pe care le voi enunţa. Ele contribuie la tonifierea inimii şi a aparatului cir­culator, reglează tulburările de ritm cardiac, nor­malizează valorile tensiunii arteriale şi ale co­les­terolului.
– Extract din muguri de Liliac – câte 50 picături, dimineaţa.
– Extract din mlădiţe de Păducel – câte 50 picături, dimineaţa.
– Extract din muguri de Sânger – câte 50 picături, seara.
– Extract din muguri de Tei argintiu – câte 50 picături, seara.
– Bitter cardiovascular sub formă de capsule – câte 3 capsule pe zi. Acesta conţine un amestec de plante care reechilibrează atât siste­mul car­diovascular, cât şi aparatele şi sistemele de a căror bună funcţionare de­pin­de sănătatea acestuia.
Dacă după două luni de administrare a acestei com­binaţii vă veţi simţi bine şi veţi dori să folosiţi în conti­nuare produsele recoman­date, o pu­teţi face astfel: * fie câte 3 săptămâni în fiecare lună, minimum 6 luni pe an; * fie în cure de câte 2 luni, cu pauze între ele o lună (4 cure de 2 luni pe an).
* Evitaţi, în măsura în care este posibil, situaţiile conflic­tuale şi efortul fizic intens.
* Mergeţi pe jos, în ritmul care vă convine dumnea­voas­tră, minimum 2-3 kilometri zilnic.
* Încercaţi, tot în fiecare zi, să aveţi momentele dumneavoastră de linişte interioară, în care să vă aplecaţi înlăuntrul dvs., lăsând tot ceea ce vă împo­vărează, în afara gândurilor. Pur şi simplu, timp de 30 de minute, nu vă gândiţi la nimic. Staţi întins, relaxaţi-vă şi contemplaţi-vă relaxarea. Mintea se va linişti, la început cu greu, apoi din ce în ce mai uşor, iar dacă veţi continua să practicaţi acest exer­ciţiu zilnic, liniştea minţii va aduce cu sine liniştea trupului şi, cu siguranţă, vă veţi simţi mai bine.

[sus]
Despre autor:
Dr. Carmen Badea


CREZUL MEU ESTE MEDICINA HOLISTICA” - Absolventa a Institutului de Medicină şi Farmacie Bucureşti, Facultatea de Medicină Generală, promotia 1987. Hobby: natura şi animalele, muzica ambientală, psihologia şi psihoterapiile. Am publicat articole de specialitate la “Viaţa medicală”, “Ora”, “Evenimentul zilei”, articole pe teme de medicină complementară la “Gândul” şi “Adevărul”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *