29 Ian 2018

Medicina populară, la fel ca și medicina tradițională chineză, este extrem de receptivă la conexiunile omului cu mediul de viață, găsind în natură remediile pentru bolile sale. Răceala, căreia chinezii îi spun „invazia frigului asupra organismului”, este cea mai comună afecțiune legată de sezonul rece. Frigul poate produce simptome variate: tuse, rinoree, dureri de spate, simptome urinare precum dificultatea la urinat sau micțiunile frecvente, nevralgii, dureri articulare.

Pentru toate acestea, căldura este remediul care vindecă, unul din remediile cele mai banale, dar și cele mai eficiente. Aplicarea de sare grunjoasă încălzită și pusă într- un săculeț de bumbac pe zonele dureroase, rezolvă 80% din aceste suferințe, mai ales pe cele instalate recent. Plasturii cu substanțe revulsive, de exemplu cele din ardeiul iute sau făina de muștar, au același efect de încălzi

Un „remediu” folosit încă de pe vremea bunicii îl constituie „punerea de ventuze”. De altfel, terapia cu ventuze este o ramură aparte a medicinii tradiționale chineze. Există astăzi ventuzele clasice de sticlă, care se aplică prin încălzire, dar și ventuze de plastic cu pompă de vid încorporată. Ventuzele sunt foarte utile în dureri articulare, nevralgii și contracturi musculare, în special paravertebrale.

MOXIBUSTIA

O altă ramură a medicinei tradiționale chineze care folosește căldura ca terapie este moxibustia. Se bazează pe stimularea punctelor de acupunctură cu ajutorul unor batoane din plante uscate și mărunțite numite moxe. Planta utilizată cel mai frecvent este Artemisia annua, o specie de pelin chinezesc care, atunci când arde, produce frecvență vibratorie asemănătoare cu cea a organismului uman. Batonul de moxă arde încet, comparabil cu o țigară, căldura produsă de acesta stimulând punctul de acupunctură sau încălzind zona pe care se aplică.

Scopul moxibustiei, că și în celelalte forme ale medicinei tradiționale chineze, este de a stimula și regla fluxul de energie din meridiane, readucând astfel sau păstrând starea de sănătate a organismului.

Moxibustia este eficientă în patologia cauzată de frig și umezeală, precum durerile reumatice, articulare, musculare, nevralgii, astm bronșic, astenie, răceli, sinuzite, extremități reci, cistite sau diarei și indigestie, în măsura în care acestea au fost cauzate de frig. Moxele se pot folosi fie singure, fie în combinație cu acupunctura.

CEAIURI

O altă modalitate de încălzire a organismului este prin aportul de lichide calde sub formă de ceaiuri. Cele mai des folosite sunt teiul, menta, cimbrișorul.

Chinezii folosesc un ceai care încălzește puternic, preparat din ghimbir uscat, scorțișoară, fenicul, piper, cuișoare și coajă de mandarin.

[sus]
Despre autor:


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *