24 Ian 2018

Factorii meteo-climatici, atât frigul, cât și căldura extremă, reprezintă condiții de stres pentru organismul uman, care reacționează prin mecanisme compensatorii, de natură să ducă la adaptare și, în final, la supraviețuire. Uneori, însă, mecanismele de adaptare sunt depășite, instalându-se patologia.

FACTORI DE RISC

Vârstele extreme, (copiii și bătrânii), iar dintre afecțiuni cele respiratorii, și cardiovasculare, sunt cele mai supuse riscului la frig.

Alți factori care pot influența negativ bolile cardiovasculare în timpul iernii, sunt: umiditatea crescută, lumina insuficientă, alimentația bogată în carbohidrați și grăsimi și săracă în fructe și legume proaspete, sedentarismul, apariția infecțiilor respiratorii de sezon.

Scăderea temperaturii sau trecerea bruscă de la cald la rece, duc, ca mecanisme compensatorii, la:

-contracția vaselor de sânge,

-creșterea vâscozității sângelui

-creșterea frecvenței cardiace

Pe timpul iernii se constată creșterea prezentării la cabinet a numărului pacienților cu boli cardiovasculare, fie cu decompensări care necesită creșterea dozelor la medicamentele deja administrate, fie adăugarea unor medicamente noi la terapie.

SIMPTOME

Cele mai frecvente simptome la prezentarea la cabinet sunt durerile precordiale, palpitațiile, creșterea valorilor tensiunii arteriale, dureri sau amorțeli la nivelul extremităților în timpul expunerii la frig.

Afecțiunile cardiovasculare care se declanșează sau se agravează cel mai frecvent la frig sunt: hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică cronică și angina pectorală, tulburările de ritm și de conducere cardiacă, suferințele valvulare, arteriopatiile, insuficiența circulatorie periferică (maladia Raynaud)

Angina pectorală se manifestă prin crize dureroase intense, cu un impact emoțional foarte puternic, produse din cauza unor modificări la nivelul musculaturii inimii și arterelor coronare. Durerea iradiază în umăr, omoplat, brațul stâng, sau spre abdomen și stern. Boala se produce din cauza îngustării organice sau funcționale (spasm), a arterelor coronare, având ca rezultat diminuarea aportului de sânge și oxigen la nivelul miocardului. Durerile apar mai frecvent noaptea și dimineața. Dacă se prelungesc în timp, e un semn de mare gravitate și impune prezentarea de urgență la medic, existând riscul unui infarct miocardic.

Articol publicat în ziarul România Liberă, ianuarie 2018

RECOMANDĂRI

Câteva măsuri generale care pot preveni evenimente cardiovasculare neplăcute în timpul iernii sunt:

-administrarea corectă a medicației, cu respectarea dozelor prescrise, eventual adaptarea acestora la starea și condițiile de moment ale pacientului

-monitorizarea alimentației, reducerea conținutului de grăsimi, carbohidrați și sare

-consumul adecvat de legume și fructe

-menținerea sub control a valorilor tensiunii arteriale

-menținerea sub control a valorilor glicemiei și colesterolului

-adaptarea efortului fizic la condițiile de mediu

-purtarea de îmbrăcăminte adecvată temperaturilor scăzute

-acomodarea treptată la frig, prin staționarea într-o încăpere intermediară înainte de ieșirea afară; se va proceda la fel și când se revine în interior

-evitarea ieșirilor din casă când este ger sau viscol.

TERAPII COMPLEMENTARE

Pentru a nu ajunge la evenimente cardiovasculare cu deznodământ neplăcut, este bine ca bolile cardiovasculare să fie luate în considerare și tratate corect pe tot parcursul anului. Pe lângă măsurile terapeutice igienico- dietetice sau medicamentoase aparținând medicinii alopate, și care sunt obligatorii, cu adaptare terapeutică în funcție de evoluția și gravitatea fiecărui caz în parte, ne putem folosi de specialitățile medicinii complementare: apifitoterapia, acupunctura, homeopatia.

GEMOTERAPIA

Gemoderivatele sunt tincturi hidro- glicero- alcoolice în diluție decimală, făcute din componente, țesuturi embrionare de plante ( muguri, mlădițe, semințe), care au un potențial special. Astfel, la un bolnav coronarian, se pot asocia coronarodilatatoarele și extractele din muguri sau mlădițe de sânger, păducel, măslin, liliac, sau radicele de porumb. Hipertensiunea arterială beneficiază de terapia adjuvantă cu aceleași produse. Este de amintit faptul că, pe timpul iernii, puseele  de hipertensiune sunt mai frecvente și mai greu de controlat. Se mai pot folosi capsule ce conțin combinații de plante cum sunt : vâsc, păducel fruct, talpa gâștei și tarhon, sau, altă combinație: frunze și flori de păducel, frunze de măslin, extract de flori de hibiscus, flori de lavandă și ulei esențial de lavandă. Se vor administra la recomandarea medicului care monitorizează întregul tratament.

Alte extracte recomandate pentru simptomele din bolile cardiovasculare sunt cele din muguri sau mlădițe de scoruș, castan comestibil, fag, arin negru, sequoia, caprifoi negru.

CEAIURI

Dacă totuși organismul a fost expus la temperaturi coborâte și vânt ( deplasarea pe timpul viscolului), terapia constă în încălzirea susținută a organismului în totalitate, dar și a extremităților în particular. Ceaiurile aduc un dublu beneficiu, atât prin faptul că lichidul fierbinte încălzește mediul intern, cât și prin efectul plantelor folosite. Un ceai eficient pentru combaterea frigului pătruns în organism ne este recomandat de către medicina tradițională chineză, după ale cărei principii au fost combinate componentele. Acesta conține: ghimbir, scorțișoară, piper, cuișoare și coajă de mandarin. Alte remedii tradiționale chineze, dar recunoscute și de medicina noastră populară, sunt cataplasme cu semințe de muștar aplicate pe extremitățile expuse la frig, sau ventuzele la nivelul toracelui posterior, paravertebral.

Pentru probleme apărute în urma expunerii la frig uscat, există remedii care tratează simptome cum sunt : tahicardia însoțită de atac de panică sau dureri toracice intense. Remediul se numește Aconit și, de cele mai multe ori, o singură doză face să dispară toate simptomele. De asemenea, în cazul unei pareze faciale la frig, se poate administra Causticum, alt remediu foarte frecvent folosit de medicii homeopați.

APIFITOTERAPIA

Dintre plantele autohtone recomandate pentru ceaiuri în sezonul rece, putem aminti fructele de cătină, măceș,  păducel, anason, florile de soc, sovârvul. Acestea au efect antiinflamator și expectorant, dar și vitaminizat și, de asemenea, favorizează transpirația.

O altă măsură este aplicarea căldurii la nivelul extremităților, pentru prevenirea  degerăturilor..Se pot folosi soluții revulsive de tip Carmol, care încălzesc țesuturile. Plasturii cu extract de ardei iute pot fi , de asemenea, utilizați. În cazul în care degerăturile s-au instalat, se recomandă încălzirea progresivă a extremităților.

ACUPUNCTURA

Acupunctura este o terapie frecvent folosită la bolnavii cardiovasculari, seriile de câte 10 ședințe aplicate în fiecare anotimp reducând riscul apariției evenimentelor cum sunt infarctul miocardic acut, accidentele vasculare cerebrale, ocluziile arteriale periferice sau trombozele venoase. Obiectivele tratamentului prin acupunctură sunt:

– întărirea rezistenței organismului și eliminarea factorilor patogeni,

-reglarea echilibrului Yin-Yang, -tratamentul în funcție de condițiile locale și de constituția individuală.

O metodă eficientă de aplicare a căldurii pe punctele de acupunctură este moxibustia, disciplină a medicinii tradiționale chineze care folosește moxele,  niște batoane făcute dintr-o  plantă numită artemisia annua (pelin chinezesc). Ele aduc aportul de căldură direct pe punctele care favorizează expulzarea frigului și încălzirea țesuturilor.

 

[sus]
Despre autor:


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *