Artă şi medicină: cerneala care vindecă boala cea mai de temut
Timp de secole, artiştii şi caligrafii chinezi au folosit cerneala pentru a transmite generaţiilor viitoare poveştile lumii în care au trăit. Acum, această metodă se pare că are o nouă utilizare. Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire senzaţională despre cerneala tradiţională Hu-Kaiwen, care poate vindeca boala secolului.
Fabricată din plante, această cerneală are proprietăţi moleculare distincte care pot distruge celulele canceroase. O echipă de cercetători de Universitatea din Shanghai a început să studieze vechea cerneală după ce a observat existenţa unor similitudini cu un nanomaterial utilizat într-un tratament aplicat în cancer, numit terapie fototermică.
Experţii spun că, până în prezent, această formă inedită de tratament oncologic este singura capabilă să îndeplinească toate cerinţele pe care le implică o substanţă ce poate fi injectată în ţesuturile afectate de cancer: are culoarea potrivită pentru absorbţia luminii şi a căldurii, este stabilă în apă, nu este foarte costisitoare şi – cel mai important – nu este toxică pentru organismul uman.
Astfel, s-a constatat ca, in concentraţie adecvată scopului terapeutic, cerneala este bio-compatibilă şi foarte stabilă, ceea ce înseamnă că îşi păstrează proprietăţile timp îndelungat, de peste 90 de zile. Prin folosirea sa au fost distruse, în condiţii de laborator, mai multe celule maligne comparativ cu alte metode terapeutice clasice, care implică folosirea substanţelor deja intrate în uzul medical.
Pentru a testa aceste performanţe, cercetătorii au analizat cerneala într-un mediu acvativ dispersiv şi au constatat că are în componenţă nanoparticule de carbon ce se încălzesc rapid dacă sunt iradiate înfraroşu, ajungând în doar 5 minute la o temperatură de 55 de grade Celsius şi având un grad de absorţie termică mult mai mare decât majoritatea materialelor artificiale ce pot fi folosite pentru terapia fototermală.
Potrivit studiului publicat în revista de specialitate ACS Omega, cerneala Hu-Kaiwen nu a provocat afectarea organelor vitale, cum ar fi creierul, inima, ficatul, splina, rinichii sau plămânii, fiind lipsită de efecte toxice. Experţii estimează că, în cazul în care şi testele viitoare vor avea rezultate la fel de bune, această cerneală obţinută după metode antice şi folosită pentru consemnarea istoriei şi a cunoştinţelor acumulate de către chinezi de-a lungul generaţiilor, va avea încă un rol, la fel de important şi mai nobil: salvarea de vieţi omeneşti!