ACUPUNCTURA
Acupunctura este o ramură a medicinei tradiţionale chineze, care echilibreazã activitatea energeticã a corpului, cu ajutorul unor ace speciale – de care se seveşte acupunctura.
Corpul uman are pe lângă structura fizică, o componentă energetică, pentru că, aşa cum se ştie, orice entitate biologică produce un câmp electromagnetic.
Există un număr de 7 corpuri energetice, care alcătuiesc aura fiinţei umane. Obiectivizarea existenţei biocâmpului, s-a produs, în fizică, sub numele de “efectul Kirlian”.
Primul corp energetic se numeşte corp eteric. El se află chiar la suprafaţa corpului fizic, iar în interiorul acestuia este alcătuit din meridianele de acupunctura.
Se poate spune, deci, că meridianele de acupunctura, sunt nişte trasee energetice aflate în interiorul corpului uman, la distanţă variabilă faţă de suprafaţă, în funcţie de localizare ( la nivelul degetelor sunt superficiale, la nivelul spatelui sunt mai în profunzime ).
Punctele de acupunctură sunt situate pe aceste meridiane şi, la nivelul pielii, au o rezistenţă electrică mai redusă decât restul suprafeţei. Obiectivizarea punctelor de acupunctură se produce prin injectarea elementului radioactiv TECHNETIU 99, care se cumulează la nivelul punctelor de acupunctură, făcându-le vizibile radiologic. Urmărindu-se traseul meridianului rinichi, s-a observat cum izotopul radioactiv se deplasează dintr-un punct în altul, în conformitate cu sensul circulaţiei energetice pe meridianul respectiv.Există 12 meridiane care sunt în legatură cu organele energetice, transportând energia Qi între acestea şi periferia corpului. Mai sunt şi alte 2 meridiane extraordinare, la care ne vom referi pe viitor.
Acupunctura tratează dezechilibrele energetice,
care apar la nivelul organelor şi meridianelor, datorate excesului
sau deficitului de energie Qi. În demersul său de obţinere a echilibrului, acupunctura se ajută adesea de MOXIBUSTIE (terapia prin căldură) cu ajutorul unor batoane numite moxe, care se ataşează în capătul acelor şi care, atunci când ard, emit unde cu aceeaşi frecvenţă ca şi celula organismului sănătos.
Moxa este, de obicei, alcatuită dintr-o plantă uscată numită Artemisia (o specie de pelin). Mai poate conţine şi alte plante, ca de exemplu, menta sau ghimbirul.
Senzaţia provocată prin folosirea moxibustiei, nu este diferită de aceea produsă de ace. Nu se percepe durerea.
Senzaţia produsă la aplicarea acelor, nu este nici ea o senzaţie de durere, ci mai degrabă una de curent electric şi se numeşte senzaţie de meridian.
Acupunctura este una din specialităţile mele
Practic acupunctura din 1999, având atestat de studii complementare obţinut în 2001. Am tratat în acest timp, pacienţi cu diferite afecţiuni, începând cu nevralgii cu localizări variate şi terminând cu stări patogenetice, produse de remedii homeopate administrate greşit, în diluţii necorespunzatoare şi pe timp îndelungat.
Am tratat, obţinând vindecarea: nevralgii de trigemen, de nerv sciatic sau intercostal, sindroame dureroase după zona zoster sau post traumatice, tendinite,bronşite, diferite algii cefalice în cadrul spondilozei cervicale. Am ameliorat şi stabilizat afecţiuni cum ar fi hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă, litiaza urinară, boală inflamatoare pelviană, tulburari depresiv – anxioase, distonii neurovegetative, gastrite, colite, dischinezii biliare.
Am obţinut rezultate încurajatoare la persoane cu exces ponderal, care doreau să slăbească.
Folosesc acupunctura şi moxibustia în combinaţie cu fitoterapia, în special în tratamentul bolilor cronice. Astfel, în perioadele în care pacientul face acupunctură,îi recomand,pe lângă o dietă corespunzatoare patologiei sale, produse pe bază de plante, care ajută, în general, la dezintoxicarea organismului, grăbindu-i astfel stabilizarea energetică, respectiv ameliorarea sau vindecarea suferinţei.